Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.5.2003 / LF
BSE-fall skakar Kanadas producenter
Kanada bekräftade på tisdagen ett fall av BSE. Sjukdomen fastställdes hos en åtta år gammal ko i provinsen Alberta. Ett flertal länder har förbjudit importen av nötkött från Kanada, och landets köttproducenter fruktar enorma förluster. Exportorganisationen för kanadensiskt nötkött betecknar BSE-fallet som "värsta möjliga nyhet".
Kanada hade ett BSE-fall år 1993, då en ko som hade importerats från Storbritannien insjuknade. Hela besättningen avlivades, och sedan dess har landet varit BSE-fritt. Kanadas livsmedelsverk förbjöd utfodring av nöt, får och getter med djurmjöl redan 1997 som en preventiv åtgärd mot BSE-faran.
Det aktuella fallet drabbade en ko i provinsen Alberta. Den åttaåriga kon slaktades redan i slutet av januari på grund av misstänkt lunginflammation. Rutintesterna tydde inte på BSE-infektion. Det alarmerande resultatet upptäcktes först denna veckas tisdag, sedan vävnaderna hade testats i ett brittiskt laboratorium.
Den besättning som kon tillhörde har försatts i karantän. Djuren ska slaktas och testats för att klarlägga om flera fall finns på gården. Den insjuknade kons ursprung kunde emellertid inte spåras ännu på onsdagen.
De kanadensiska köttexportörerna försäkrade emellertid att kanadensarna kommer att göra allt för att finna orsaken till BSE-fallet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab