Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.5.2003 / LF
Misstänkt fall av mul- och klövsjuka i norra Finland
På tisdagen upptäcktes ett misstänkt fall av mul- och klövsjuka i samband med ett rutinartat veterinärbesök. Det misstänkta fallet är en ung ko, som var febrig och hade blåsor i munnen. De övriga djuren på gården i Norra Finland var symptomfria.
På jord- och skogsbruksministeriet anser man det osannolikt att det är frågan om mul- och klövsjuka. Nödvändiga åtgärder har ändå vidtagits för att eliminera alla risker.
- Gården är spärrad åtminstone en vecka. Förutom testresultaten väntar vi på att se om sjukdomen sprider sig från den sjuka kon till de andra djuren, säger inspektör Jessica Eriksson vid jord- och skogsbruksministeriet.
Hon berättar att gården ligger avsides och att det finns mycket få andra lantbrukare i området. Förutom kor finns det några renar på gården.
Kon med symptomen är född på gården och ägarna har varken importerat eller sålt djur. På tisdagen togs prover på alla gårdens djur. Proven är skickade till referenslaboratoriet i Danmark för analys. Testresultaten förväntas vara klara inom en vecka.
Mul- och klövsjukan är en av de mest fruktade djursjukdomarna. En epidemi av mul- och klövsjuka i Finland skulle betyda enorma och omedelbara ekonomiska förluster för nöt- och svinnäringen och hela livsmedelsindustrin.
Sjukdomen skulle också lägga betydande hinder för den internationella handeln med levande djur och animaliska produkter. Sjukdomen är ofarlig för människan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab