Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.5.2003 / LF
Regnet har försenat sådden i hela landet
Förra veckans regn har försenat sådden i hela landet. I södra Finland är vårbruket ungefär en vecka försenat jämnfört med ett normalt år. Också i Österbotten är sådden några dagar försenad. Läget förvärras ytterligare ifall regnet fortsätter, framgår det av en lägesrapport från Lantbrukscentralernas förbund.
Den senaste veckans mer eller mindre ihållande regn har ökat risken för skorpbildning på styvare jordarter i södra Finland. För att rädda spannmålsbrodden på skiften som råkat ut för skorpbildning borde man så fort som åkrarna bär åka ut med harven.
Av sockerbetorna är uppskattningsvis 70 procent sådda i Nyland och Åboland. Även på Åland är en del av sockerbetsarealen ännu osådd. I Österbotten är däremot nästan hela sockerbetsarealen sådd.
I hela Svenskfinland har vårbruket i praktiken stått stilla sedan mitten av senaste vecka. Regnet som har stoppat upp vårbruket har varierat ganska mycket mellan regionerna. Till exempel på Stor-Sarvlaks i Pernå regnade det förra onsdagen 20 millimeter på 25 minuter. Totalt har man fått runt 100 millimeter i Pernå under maj månad.
I västra Nyland däremot har det regnat 50-60 millimeter under maj månad. I Åboland och i Österbotten har det under början av veckan kommit omkring 20 mm i jämnt takt. Den mindre nederbördsmängden i Österbotten har skjutit fram vårbruket, men inte orsakat lika stora problem som i Nyland.
På Åland har regnet försenat vårsådden, men egentligen inte orsakat andra problem.
Enligt Peter Fritzén vid Finska Hushållningssällskapet i Åbo gör den sena såtidpunkten att man nu borde dra ner kvävegivan något för sena vårvetesorter. På det viset är chansen större att vetet hinner mogna i tid till hösten.
Eftersom marken är ordentligt våt kan man även så spannmålen lite grundare än vanligt, på 3 centimeters djup. På det viset kommer brodden upp snabbare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab