Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.5.2003 / LF
Odlarpriset på tomat lågt för säsongen
- Odlarpriset på tomat har en period legat på sommarprisnivå. Det finns inga odlare som klarar av en sådan låg prisnivå den här tiden på året. Och det är väl importen av främst billiga holländska tomater som inverkar. I fjol hade man problem i de holländska odlingarna och sådant avspeglar sig genast i våra priser. Då blev importmängderna betydligt mindre än normalt när de tomaterna var dyrare än normalt.
Så här resonerade Håkan Berg, ny ordförande för Malaxnejdens trädgårdsproducenter, förra fredagen. Han anser att prisbilden inte stämmer överens med verkligheten eftersom den inhemska tomatproduktionen har varit låg i början av säsongen.
- Det är först i vecka 19 och 20 som den kom upp i normal nivå. Med tanke på att produktionen inte har varit stor så tror jag att den låga prisnivån inte kommer sig från att det har varit svårt att få finländarna att äta upp de inhemska tomaterna. Importen pågick ända till påsken och den inföll ju rätt sent i år. De tomaterna har medverkat till att pressa priserna på marknaden.
Skillnaden i butikspriset är allt för stor om våren, konstaterar Håkan Berg.
- Priserna på de inhemska tomaterna är alltför höga i förhållande till de utländska och så har fallet varit även i år fastän producentpriset har varit så lågt. Men nu börjar det komma till en normal nivå där butikernas påslag inte är alltför stora.
- Gurkodlarna har också haft sina svårigheter tidigare i år. Odlarpriset sjönk i ett skede till 27 cent per kilo. Nu har det dock stigit till cirka 80 cent.
Paprikasäsongen såg någorlunda bra ut framtill slutet av förra veckan.
- Hur priset skulle utveckla sig den här veckan tedde sig oklart förra fredagen. Det fanns enligt uppgift från uppköpare holländska paprikor att få billigt.
Håkan säger att många växthusodlare känner sig ganska uppgivna just nu.
- Odlarpriset känns obehagligt lågt, men det brukar ju svänga och innan hösten brukar det ha rett upp sig någorlunda. I år ser det mörkare ut än förr, vi har nog svårt att ta igen den synnerligen låga prisnivå som vi upplevt de senaste två veckorna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab