Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.5.2003 / LF
Hästhushållningen allt större i Nyland
I Finland är det vanligt med hästar som sidoverksamhet på lantgårdar. Ofta handlar det om travhästar. Men utvecklingen inom hästnäringen i Nyland skiljer sig i mångt från utvecklingen i övriga delar av Finland. Nyland verkar följa i Stockholms fotspår, då det här blir allt vanligare med hästföretagarverksamhet som inte idkas i samband med traditionellt jordbruk.
I Nyland är hästföretagen ofta frikopplade från det traditionella lantbruket. Också arealen är liten. Endast 36 procent av hästgårdarna i Nyland hade minst tre hektar mark. Motsvarande siffra för resten av landet är 62 procent.
Det är omöjligt att ange det exakta antalet hästar i dagens Finland, eftersom det inte är obligatoriskt att registrera ridhästar. Hästinformationscentrum kartlägger antalet hästar i Finland på basen av uppskattningar från de regionala avelsförbunden.
- Det har under de senaste åren skett en stadig ökning av häststammen i Finland. Ökningen är cirka fem procent per år, säger Minna-Liisa Heiskanen vid Hästkunskapscentrum. Det finns uppskattningsvis 60.000 hästar i Finland, vilket är dubbelt flera än för tjugo år sedan.
På Nylands läns hästavelsförbunds verksamhetsområde är ridsidan absolut störst. I siffror betyder det att här är 33 procent av stallen enbart travstall, medan procenttalet för stall med enbart travhästar för övriga Finland är 71. Av de nyländska stallen erbjuder 57 procent ridning mot cirka 20 procent av stallen i övriga landet.
Då nya ridstall grundas är det naturligt att det finns ett stort intresse för kurser i hästhushållning och företagande. Miia Koivunen, som har hand om hästkurserna vid Pro Agria i Nyland, säger att det är flera som varit intresserade än det funnits platser på deras kurser.
Och taket för hur många hästföretagare som ryms i Nyland ser inte ut att ha nåtts ännu.
Enligt uppgifter från Finlands Ryttarförbund finns det sammanlagt cirka 102.000 personer, av vilka 49.000 är vuxna, som anger ridning som sin hobby, och antalet stiger.
Det är främst intresset bland kvinnor som ökat, medan populariteten bland barn och ungdomar varit stabil. Enligt en motionsgallup för åren 2001-2002 från Finlands Idrott skulle ytterligare 54.000 vuxna gärna börja rida.
I huvudstadsregionen och kring andra större städer börjar det vara ont om plats i ridskolorna och i en undersökning efterlyser man flera stall och ridanläggningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab