Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.5.2003 / LF
Nya anvisningar för spillvattenhantering på kommande
Det finns mycket att förbättra i drift och underhåll av spillvattensystem i glesbygden. Vid Finlands miljöcentral (SYKE) utarbetas nu anvisningar för organiserande av spillvattenhanteringen i glesbygderna.
De gamla slamavskiljarna bör ersättas med mera effektiva reningsanläggningar när den nya förordningen om spillvattenhantering i glesbygderna träder i kraft. Alla spillvattensystem behöver professionell drift och underhåll för att fungera, anser Finlands miljöcentral.
- Med jämna mellanrum borde man bl.a. kontrollera att trädrötterna inte har täppt till avloppsrören eller att tjälen inte har skadat konstruktionerna i systemet. Också mynningen av utloppsröret bör rengöras regelbundet. Dessutom bör man kontrollera huruvida ventilationen, pumparna och alarmsystemet fungerar.
Forskningsprojektet vid SYKE handlar om att undersöka VA-anläggningar avsedda för enskilda fastigheter och utveckla drift, underhåll och övervakning samt organisering av sådana system.
En viktig del av projektet utgör utarbetandet av verksamhetsmodeller för och anvisningar om organiserande av underhållet i framtiden. Det gäller också att utreda vem som kunde ta underhållet av VA-system på sitt ansvar, arbetet kräver ju gedigen yrkesskicklighet. Likaså gäller det att avgöra frågan om övervakning.
I Finland finns det 350.000 spillvattenhanteringssystem som inte är anslutna till ett avloppsnätverk. En betydande del av dessa bör förbättras under de närmaste åren då den nya författningen om spillvatten i glesbygden träder i kraft.
Statsrådets utkast till författning förutsätter att man utarbetar anvisningar om drift och underhåll för alla anläggningar och att driften och underhållet sker enligt dessa anvisningar. Författningen torde träda i kraft år 2004.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab