Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
16.5.2003 / LF
USA öppnar WTO-process mot EU om gengrödor
Hotet har hängt i luften sedan månader, men nu har USA beslutat att anmäla EU till WTO på grund av blockaden mot gengrödor. Till klagomålet ansluter sig dessutom Kanada, Argentina och Egypten, medan nio andra länder ger USA sitt stöd. USA:s ledande handelsdiplomat Robert Zoellick och lantbruksminister Ann Veneman meddelade om aktionen på tisdagen.
USA har sedan månader övervägt att anmäla EU till WTO, men Irakkriget kom emellan. Så länge krisen pågick ville USA vänta med åtgärder som riskerade att ytterligare försämra relationerna till EU.
Enligt Zoellick utlöser USA:s agerande först konsultationer mellan Washington och Bryssel. Kommer parterna inte överens, lämnas den formella anmälningen till WTO.
I den europeiska unionen ligger importen av gengrödor nere sedan snart fem år på grund av det så kallade genmoratoriet. Ett flertal EU-länder med Frankrike i spetsen blockerar alla nya tillstånd för gengrödor. Det beror främst på att konsument- och miljöorganisationerna utövar tryck på regeringarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab