Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
16.5.2003 / LF
På Åland har 10-20 hektars gårdar de bästa framtidsutsikterna
Åländska gårdar som har 10-20 hektar odlad jord och är inriktade på specialiserade nischgrödor inklusive trädgårdsodling har på basen av EU-jordbrukets nuvarande regelverk de bästa förutsättningarna att bibehålla sin nuvarande inkomstnivå fram till år 2013.
Den slutsatsen dras i en rapport från Ålands Statistik- och Utredningsbyrå.
I samtliga fall blir det ändå en negativ utveckling beträffande det åländska jordbrukets rörelseresultat under de kommande tio åren. Bäst klarar sig alltså gårdar i storleksordningen 10-20 hektar, men också dessa gårdar får 10-15 procent lägre rörelseöverskott ifall man också beaktar den beräknade försämringen av penningvärdet.
Det framtida "framgångsreceptet" för den åländska gårdsbruksekonomin är en systematisk effektivering och marknadsanpassning av produktionen inom jordbrukets kärnområden och en ökad satsning på en bredare landsbygdsutveckling. Genom ett flexibelt och systematiskt samspel mellan dessa två utvecklingsstrategier på den enskilda gårdsekonomins nivå torde det vara möjligt att även i framtiden överleva som mångsysslande lantbruksentreprenör på Åland, är ÅSUB-rapportens slutkonklusion.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab