Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
9.5.2003 / LF
USA tror på WTO-enighet om EU frikopplar CAP-stödet
Enligt USA-åsikt kan knuten i WTO-förhandlingarna lösas om EU frikopplar lantbruksstödet från produktionen. Det budskapet gav USA:s chefsförhandlare Rober Zoellick under sitt besök i Paris och Berlin. Tysklands lantbruksminister Renate Künast tror att EU kommer att enas om en CAP-reform med frikoppling redan i juni.
Enligt Zoellick är alla parter frustrerade över det låsta läget i WTO-förhandlingarna. Den amerikanske chefsförhandlaren underströk att såväl USA som EU har att vinna på en lösning.
Kärnproblemet är emellertid lantbrukssubventionerna. Där ligger bollen hos EU. Om den europeiska unionen inte ändrar position har USA inget intresse att visa flexibilitet. USA-subventionerna motsvarar bara en tredjedel av EU:s nivå, hävdade Zoellick.
Efter mötet i Berlin uttryckte Tysklands lantbruksminister Renate Künast sin tillfredsställelse över det amerikanska budskapet. Den tyska regeringen stöder en CAP-reform, och Künast hoppas på ett snart genombrott. Hon konstaterar att de nuvarande svårigheterna i WTO-förhandlingarna hade kunnat undvikas om EU hade ställt om sin lantbrukspolitik. Künast konstaterade emellertid att de senaste WTO-förslagen i alltför hög grad har fokuserats på de europeiska stödformerna. USA subventionerar via krediter och upphandling av livsmedel. De utgör också ingrepp i marknaden, sade hon.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab