Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
9.5.2003 / LF
Ingen giltighetstid för garantibevisen på utsäde
Enligt en ny förordning från jord- och skogsbruksministeriet behöver man inte längre sätta ut något sista giltighetsdatum för garantibeviset på utsädespartier. De utsädesodlare och packerier som vill får göra det, enligt samma principer som gällt tidigare. Den nya förordningen träder i kraft från och med juli detta år.
En av orsakerna till de nya reglerna är enligt Ritva Vallivaara-Pasto på KTTK den praxis som gäller i de flesta andra länder i EU. Där har man nämligen inte något krav på sista giltighetsdag för garantibevisen. En annan orsak till de nya bestämmelserna är att packerierna och utsädeshandeln i Finland har velat ha en större flexibilitet.
Enligt bestämmelserna går giltighetstiden alltid ut i slutet av juni, oavsett när analysen av utsädespartiet hade gjorts.
Om man bestämmer sig för att sätta ut sista giltighetsdagen är reglerna de samma som tidigare - giltighetstiden går ut i slutet av juni för vårsäd och i slutet av oktober för höstsäd och vallfrö.
Nu blir det viktigare för jordbrukaren att titta på när grobarhetsanalysen för utsädespartiet gjorts eller när partiet förseglats. Det är datum som i fortsättningen alltid måste anges på garantibeviset.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab