Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
9.5.2003 / LF
Snart är det dags för vårbruk
- Regnet som kom är bara bra. Men lagom är bäst, åkrarna skall bära också. Man vill ju ut och jobba. Besprutning, övergödsling, harvning, sådd, det är mycket som skall göras under en kort tid.
Det säger Richard Backman i Pargas.
Vårsådden har ännu inte börjat, förutom att de första sockerbetorna såtts i Sydösterbotten, Tavastland och Nyland, rapporterar ProAgria Landsbygdscentralernas förbund. I Sydösterbotten hann man också inleda sådden av vårvete redan innan regnen i Valborgshelgen. Enligt ProAgrias bedömning torde vårbruket komma igång ungefär i normal tidtabell. Regnet under den senaste veckan fördröjde vårsådden något, men var ändå mycket välkommet. I hela landet väntar man nu på att åkrarna skall torka upp.
De kalla nätterna har gjort att starten för vallens och höstsädens tillväxt varit långsam, men den har nu kommit igång i södra Finland.
Sättningen av tidig nypotatis inleddes i Åboland, Nyland, Satakunda och Södra Karelen redan i mitten av april. De första bestånden har redan kommit upp. I övriga delar av landet håller man först nu på att inleda sättningen av den tidiga potatisen.
Planteringen av tidig kål inleddes i Nyland, Åboland och Tavastland och Södra Savolax för ett par veckor sedan. I Sydvästra Finland planterades lök i slutet av april.
Sådden och utplanteringen av tidiga grönsaker sker något senare än normalt i hela landet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab