Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
9.5.2003 / LF
Gränshinder inom Norden specialproblem för Åland
- Problemet är högaktuellt. Också bönderna drabbas hela tiden exempelvis när de ska köpa nya maskiner och datorer, påpekar Ålands Producentförbunds VD Henry Lindström.
Bland de gränshinder som drabbar det enspråkigt svenska Åland särskilt hårt finns den så kallade agenturproblematiken. Exempelvis har företag som tillverkar maskiner i Sverige oftast en generalagent som har ensamrätt i Finland på att sälja företagets produkter. Men det händer allt oftare att det finländska företaget inte har svenska bruksansvisningar eller kan ge annan service på svenska.
Enligt EU:s regler har medborgarna i ett EU-land numera alltid rätt att köpa en vara från vilket annat land i EU han vill utan att agenturerna för ett enskilt land eller något annat ska kunna stoppa detta.
- Men då säger kanske leverantören i Sverige att eftersom Åland är så litet måste vi sätta ett prispåslag för leveranser dit. Och då blir varan kanske dyrare än om man tar den via generalagenten i Helsingfors, förklarar vicelantrådet Olof Erland, som är åländsk finansminister.
Agenturproblematiken är en av de frågor som det av landskapet bekostade Ålandskontoret i Sverige redan arbetar med. Nyligen ordnade kontoret ett möte med Agenturföretagarnas förening i Sverige. Föreningens ledning lovade sprida information till sina medlemmar om Ålands status som ett svenskspråkigt handelsområde.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab