Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
2.5.2003 / LF
GMO-riktlinjer utlovas redan före sommaren
Agrarkommissionär Franz Fischler tror att de första riktlinjerna för samexistensen mellan gengrödor och konventionell odling ska bli klara redan till sommaren. Men det sista ordet får medlemsländerna. Så ska man säkra att de lokala förhållandena beaktas.
Samexistensen mellan odling av gengrödor och naturliga odlingar är uteslutande en ekonomisk fråga som inte får förknippas med vare sig hälsa eller livsmedelssäkerhet. Det sade agrarkommissionär Franz Fischler vid den konferens som EU-kommissionen hade sammankallat för att diskutera frågan.
- Riskerna för hälsa och livsmedelssäkerhet elimineras genom en effektiv certifiering av GMO-sorter. Endast sorter som myndigheterna har konstaterat vara säkra för människor, djur och miljö får användas inom EU, sade Fischler.
Franz Fischler sade att de första EU-riktlinjerna för samexistensen färdigställs inom kort, men betonade samtidigt att EU-länderna själva ska få avgöra hur det vill ha det. Han konstaterade att risken för beblandning varierar mellan grödorna. Vissa grödor är mera benägna att blandas än andra med avseende på blomningstider och korspollination.
Enligt Fischler intresserar man sig inom EU främst för majs och raps, eftersom en begränsad odling av dessa grödor redan är tillåten.
Men de regionala skillnaderna vad gäller natur, lantbrukets struktur och produktionsinriktning kan ha en avgörande betydelse. Därför bör medlemsstaterna spela en aktiv roll i processen, underströk Fischler.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab