Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
2.5.2003 / LF
Dubbelt fler gårdar tas ut för CAP-kontroll på Åland
Antalet gårdar på Åland som ska övervakas för att kontrollera att det inte förekommer fusk med EU-stöden fördubblas i år från 5 till 10 procent, jämfört med 6,5 procent som nytt och aningen förhöjt genomsnitt för hela landet. Men en positiv nyhet för de åländska jordbrukarna är i alla fall att länsstyrelsens och landskapsstyrelsens kontrollanter börjar göra sina inspektioner tillsammans. Ingen ska alltså längre behöva utsättas för två olika kontroller samma år.
Inofficiellt har det sagts att den utökade kontrollen på Åland är en följd av att alltför mycket fusk uppdagades på Åland i fjol. Men byråsekreterare Ann-Britt Björkman, som för året är ny kontrollant vid länsstyrelsen i Mariehamn, håller inte med om detta.
- Den utökade kontrollen är en följd av att man i fjol inte inom utsatt tid hann inspektera samtliga 125 gårdar som skulle övervakas eftersom de åländska gårdarna då var i tur att bli utsatta för satellitövervakningen som årligen cirkulerar runt om i landet, säger Ann-Britt Björkman.
Vid fjolårets kontroll, som blev färdig först sedan länsstyrelsen på Åland fått hjälp av två inspektörer från Österbotten, visade sig att ett 20-tal av de 125 gårdar som kontrollerades var helt felfria. Ett 40-tal hade lindriga brister. I ungefär hälften av fallen visade det sig alltså förekomma större fel.
Ålands Producentförbunds VD Henry Lindström påpekar att kontrollsystemet för EU-stöden inte är någonting som de åländska jordbrukarna vill ha.
- Det är ett påtvingat system, men vi kan heller inte vara utan kontroll. Inom alla stödsystem får man räkna med att det förekommer missbruk och sådana som orättmätigt försöker skaffa sig fördelar. Tyvärr är det de som sköter sig som får lida och i det här fallet blir det i form av ännu fler kontroller.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab