Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
2.5.2003 / LF
Kom ihåg att anmäla övervintringsskadorna
Kom ihåg att anmäla övervintringsskadorna på skiftena med höstsådd och begär granskning, innan ni börjar ta upp åkern på nytt, påminner SLC. Så småningom kommer skadorna, som närmast förorsakats av höstens torka, fram nu under våren. Många blir antagligen tvungna att så in sina skiften med övervintrande grödor på nytt.
Den nya lagen om skördeskadeersättningar, som nyligen trätt i kraft, ger möjlighet att få separat ersättning för övervintringsskador, eftersom man vid värderingen av dessa utgår endast från övervintrande grödor. SLC rekommenderar att man gör anmälan om skördeskada och anhåller om granskning redan nu.
- Också fastän skadan inte är så stor att den skulle ge rätt till ersättning, kan det ändå vara skäl att anmäla den, uppmanar verksamhetsledare Tage Ginström som är medlem i den statliga skördeskadedelegationen.
- Ifall det senare visar sig att odlingen misslyckas på grund av så kallade exceptionella förhållanden, så är det bra att kunna hänvisa till att övervintringsskador konstaterats redan under våren.
Många känner sig i tvivel om hur man ska förfara. På skiften med ingen eller väldigt ringa växtlighet torde saken i alla fall vara klar: efter att skiftet granskats måste man bearbeta det och så in det på nytt.
Om skadorna är betydande, men det ändå finns växtlighet måste jordbrukaren bedöma läget själv enligt sunt förnuft. Som sagt är det i alla fall bra, att man rapporterar om skadorna.
I fall det visar sig att det bestånd, som redan på våren är försvagat, inte utvecklas på ett tillfredsställande sätt under sommaren finns det en risk att det kan bli svårigheter att få ut stödet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab