Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
2.5.2003 / LF
Skogsägarnas intressebevakning står inför stora utmaningar
- Skogsägarnas organisationer har många utmaningar att möta, konstaterade Markus Lassheikki, utvecklingschef vid MTK:s skogsgrupp, på Österbottens skogsägarförbunds årsmöte i Vasa. Utmaningarna gäller intressebevakningen på alla nivåer.
- Vi har en klar utvecklingsstrategi för de kommande åren. Det viktigaste är att utveckla skogsägarnas organisationer med en stark intressebevakning och en tillförlitlig, sakkunnig service för ögonen.
Bland de utmaningar som Lassheikki berör finns den förändrade verksamhetssituation som idag är verklighet för skogsorganisationerna. Rent påtaglig är konkurrensen om service till skogsägarkåren. Företag erbjuder service för att få tillträde till skogsägarens virke.
En utmaning i sig är den föränderliga skogsägarkåren. Från att till stor del ha bestått av lantbrukare med skogen bakom stugknuten, bor dagens skogsägare i allt större utsträckning på längre avstånd från sitt skogsinnehav.
Privatskogsbruket har under några år fått stryka på foten till förmån för skogsskydd. Här har skogsägarnas organisationer något att bita i. Dagens möjlighet till frivilligt skydd är ett fullgott bevis på att skogsägarnas intressen har tagits tillvara.
- Idag är det skogsägaren som har bollen i skogsskyddet. Pilotprojekt ska nu ge erfarenheter för kommande beslut. Skydd på frivillig väg med statlig ersättning är ett klart bättre alternativ än tvång.
- Det finns nu fler skogsägare än tidigare som använder sin skog främst i skydds- och rekreationssyfte. Den kategorin kan dra nytta av de nya stödmöjligheter som utvecklas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab