Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
16.12.2002 08:10:24 / LF
Livlig virkeshandel under 2002
År 2002 har varit ett av de bästa på virkesmarknaden på länge. Enligt förhandsuppskattningar kommer avverkningarna i privata skogar att detta år uppgå till 48 miljoner kubikmeter. MTK förutspår att en viss tillväxt kommer att ske inom skogsindustrin även nästa år, vilket gör att också år 2003 kommer att vara livligt inom skogssektorn.
Under det gångna året har utvecklingen av virkespriserna varit positiv och speciellt hösten har varit livlig på virkesmarknaden. En av orsakerna till att marknaden utvecklats positivt är enligt MTK det sätt på vilket organisationen lyckats genomföra sin virkeshandelsstrategi. Balansen mellan utbud och efterfrågan har garanterat en stabil prisutveckling.
Den höjning av priset för barrmassaved och sänkning av minimimåtten för stammarna som tidigare i år gjordes av Metsäliitto var också en signal som fick handeln att börja löpa.
För närvarande har efterfrågan på virkesmarknaden minskat, men även utbudet börjar gå ner eftersom avverkningsbehoven för året börjar vara fyllda. Blickarna riktas nu mot det kommande året.
Enligt MTK kommer de totala avverkningarna nästa år, för alla typer av skogsägare, att uppgå till 55,1 miljoner kubikmeter, vilket är omkring 1 miljon kubikmeter mer än i år. En ökad efterfrågan på virke förväntas under nästa år höja rotpriserna med 2-4 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab