Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
16.9.2002 08:39:49 / LF
Tyskt-franskt närmande om EU:s framtida stöd
Frankrike och Tyskland ser möjligheter att nå en gemensam position för den framtida agrarbudgeten. Det sade Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder efter ett möte med Frankrikes president Jaques Chirac i Hannover.
De båda statscheferna enades om att Tyskland avstår från kravet att skära ner EU:s direktstöd inom ramen för den förestående mellanöversynen av CAP. Nedskärningen skjuts i stället fram till budgetperioden 2007-2013.
I gengäld går Frankrike med på att Tyskland behöver ett tak för sina agrarutgifter för tiden efter 2006. I egenskap av EU:s största nettobetalare fruktar Tyskland att lantbruksbudgeten kommer att stiga landet över huvudet då EU utvidgas med tio nya länder.
De ömsesidiga eftergifterna i ekonomiska frågor inverkar emellertid inte på ländernas positioner i hänseende till övriga lantbrukspolitiska element i EU-kommissionens förslag till halvtidsöversyn av CAP, heter det. Om detta diskuterade statscheferna inte.
På spel står EU:s utvidgning med tio nya länder år 2004. Den hotar att blockeras av den tysk-franska tvisten. Den tyska regeringen har krävt en agrarreform på bordet innan man släpper in de tio kandidatländerna i EU-gemenskapen. Frankrike vill att CAP lämnas i fred.
Enligt förbundskansler Gerhard Schröder verkar det som om de två länderna kan enas före det viktiga toppmötet i Köpenhamn i december. Där ska EU-utvidgningen slutgiltigt spikas fast.
- Frankrike har förstått att den ekonomiska belastningen är för tung för Tyskland. Samtidigt har vi förstått att Frankrike - i enlighet med beslutet i Berlin - inte önskar en förändring av agrarpolitiken före 2006, sade Schröder diplomatiskt efter mötet mellan de två statscheferna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab