Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
9.9.2002 08:14:43 / LF
Spannmålspriserna stiger?
Mycket tyder på att producentpriserna på spannmål kommer att stiga under hösten. Det hävdar spannmålsombudsmannen vid MTK Jaakko Laurinen.
Internationella bedömare pekar på att det finns spannmål trots dåliga skördar i de stora spannmålsländerna och trots översvämningskatastrofer i Europa. I alla fall så har priserna på vete för kvarnarna nu börjat stiga i Tyskland.
- Detta borde ha betydelse för den finländska marknaden, eftersom Tyskland av tradition är Finlands stora anskaffningsområde för importspannmål.
Stora delar av den tyska veteskörden duger inte som brödsäd och går därför till foderindustrin. Vad gäller den tyska rågskörden är det rentav merparten som blir foder. Tyskarna har anhållit om en sänkning av kvalitetskraven på interventionsvara men tills vidare har EU-kommissionen ställt sig negativ.
- Vi kan räkna med att priset på råg av god kvalitet så småningom stiger det också. Även vad gäller maltkorn finns det efterfrågan i Europa, bland annat som en följd av dålig kvalitet och låga skördar i Kanada och Australien.
Den finländska industrin brukar också köpa spannmål från Danmark, och även där har priserna börjat stiga.
- Trots att det finns risker med lagring torde det alltså löna sig för dem som har möjlighet att hålla skörden i lager en tid i stället för att skynda sig att bli av med den. Åtminstone tyder det mesta på att priserna kommer att stiga nu under hösten. Vi borde ju också tänka på att man inte ska ge bort sin vara gratis.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab