Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.12.2014 / Landsbygdens Folk
Finlands LBU-program godkänt, Ålands förslag till Bryssel
Merparten av programfinansieringen betalas ut till lantbruksföretagare som kompensation för odling i nordliga naturförhållanden samt för miljöarbete. Miljöersättningar ger breda möjligheter att arbeta för miljöfrågor såväl på gårdar som på andra håll.
I programmet ingår rådgivning och utbildning som förbättrar kunnandet bl.a. i energieffektivitet, miljöfrågor och djurens välbefinnande. Gårdar kan också få stöd för investeringar som ökar konkurrenskraft och miljövänlighet.
Små och medelstora landsbygdsföretag är viktiga sysselsättare som genom programmet kan få hjälp med att etablera, diversifiera och utvidga affärsverksamheten. Företag får stöd bl.a. för produktutveckling, marknadsföring, försök, internationalisering och samarbete. Programmet har målet att skapa förutsättningar för bioekonomi där det är av vikt att man kan dra nytta av forskningsresultaten och kunnandet.
Finlands program godkändes alltså bland de första programmen, vilket innebär att stödsystemen börjar gälla redan vid ingången av år 2015.

Ålands skickade nytt förslag
Ålands landskapsregering har nu skickat sitt omarbetade landsbygdsutvecklingsprogram till EU-kommissionen i Bryssel. Därmed hoppas man att programmet kan godkännas under första kvartalet 2015 så att det kan tillämpas på de stödansökningar som lämnas in i mars-april.
Den första programversionen som landskapsregeringen sände in kom tillbaka med 269 frågor och krav på förtydliganden. De ändringar som nu har gjorts gäller framför allt åtgärderna inom miljö- och klimatvänligt jordbruk.
I den nya versionen har landskapsregeringen tvingats stryka åtgärderna reducerad kvävegödsling i vallodling, preciserad kvävegödsling i grönsaks- och potatisodling samt ändra reglerna för användningen av organiska gödselmedel, alltså stallgödsel.
Enligt jordbruksbyråns chef Sölve Högman har man dock fortfarande en åtgärd för förbättrad användning av stallgödsel. Den riktas till djurgårdar och gäller effektivare spridningsmetoder så att gödseln kommer dit den ska och i rätta mängder.
Som en följd av de ändringar som nu gjorts i LBU-programmet omfördelas 2,7 miljoner euro. Av den summan används 1,8 miljoner för att stöda naturbeten, vilket betyder att stödmöjligheterna minskar för många mjölkgårdar.
- Vi omfördelar medlen från vallstödet till naturbeten så att det skall finnas kvar inom djurproduktionen. Men för flera mjölkproducenter innebär det ett minus jämfört med LBU-förslaget i maj, säger Högman.
Resterande 0,9 miljoner euro riktas till frukt- och grönsaksodlare för att stöda innovativa bekämpningsmetoder. Dessutom kan alla odlare få stöd för förbättring av markstrukturen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab