Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.12.2014 / Landsbygdens Folk
Rekordstor sockerskörd i år
Tack vare den höga sockerhalten ser sockermängden ändå ut att slå rekord. Enligt Blomberg är både fabrik och bönder nöjda med årets skörd.
- Prisnivån på spannmål var på tok för låg i år, men sockerbetssidan har kontrakt som vi gjort upp tidigare. För det här året höll det.
SLC:s sockerbertsutskott som samlades 4.12 diskuterade framför allt sockerbetsodlingens framtid.
- En bidragande orsak till att skördenivåerna stiger är en snabb utveckling inom sockerbetsodlingens teknik och utsäde. Där har vi haft stor hjälp av centralen för sockerbetsforskning som finns i Pikis.
Centralen kommer att vara tvungen att flytta inom en nära framtid.
- Vi vill att man ska bibehålla den kunniga personalen och hoppas centralen hittar en plats som kan ge kontinuitet så den inte behöver flytta igen.
Forskningscentralen har bland annat hjälpt till gällande gödslingsnivåer.
- Mera gödsling skulle ändå krävas om vi ska ha en ytterligare ökning av skördarna. Om vi inte får gödsla tillräckligt mycket och då kan vi inte konkurrera med skördarna i Mellaneuropa där man får gödsla mera.
Ett annat ämne som togs upp var branschavtalet som ska omförhandlas för kommande år.
- Avtalet är baserat på att kvotsystemet kvarstår för sockerbetor. Efter 2017 upphör kvotsystemet och ett nytt avtal behövs.
Blomberg hoppas på att den goda skörden inte påverkar prisnivån i avtalet negativt. Också priset på världsmarknaden har sjunkit vilket påverkar förhandlingarna.
Gällande stödformerna konstaterades att de i stort sett fortsätter som tidigare.
- En liten förhöjd bidragsprocent tillkommer gällande investeringsstöd för skördemaskiner. Där vill vi gärna se att stödet också omfattar renslastare.
Även Sucros krav på att stukorna ska vara täckta från och med 1.11 togs upp.
- En stor del av tiden var det egentligen bara en nackdel att de var täckta. I Österbotten var det en period med frost då det var motiverat, men i Nyland och Åboland åt det på sockerhalten och i vissa fall ledde det till att betorna började mögla.
Enligt Blomberg borde ansvaret för kvalitetsdugliga betor istället ligga hos odlaren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab