Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.12.2014 / Landsbygdens Folk
EU:s ekoförordning ska få en ny chans
Österrikes jordbruksminister Andrä Rupprechter krävde att initiativet ska läggas ned. Förordningen spelar en central roll för Österrike, som har den största andelen ekologisk odling i EU. Enligt Rupprechter är förordningen ägnad att förvilla producenterna.
De övriga 27 medlemsländerna är trots allt beredda att arbeta med kommissionens koncept, eftersom det anses nödvändigt att vidareutveckla reglerna. Men förslaget måste ändras i flera avseenden.
Ordförandelandet Italien hade gärna klubbat av ett paket med dellösningar för de mindre kontroversiella avsnitten. Men ministrarna föredrog att skynda långsamt för att undvika förhastade beslut. I stället har medlemsländerna preciserat flera viktiga målsättningar som utgångspunkt för fortsatta diskussioner de närmaste månaderna. Det ska ge en solid bas för praktiskt orienterade lösningar.
Hogan yttrade sig positivt om diskussionen. Detta är en entydig signal från rådet att gå vidare, konstaterade han. Kommissionen ska fortsätta att arbeta med ekoförordningen, åtminstone tillsvidare.
Behandlingen av ekoförordningen går vidare nästa år under det lettiska ordförandeskapet. Under processen ska genomgripande korrigeringar genomföras så att förslaget bättre motsvarar medlemsländernas föreställningar.
Enligt Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt måste man nu gå ytterst noggrant tillväga för att undvika nya hastverk. Enligt Schmidt innehåller den nuvarande versionen element som går i fel riktning.
Phil Hogan försäkrade vid rådsmötet att han är flexibel och beredd att granska innehållet med fördomsfri blick. Enligt Hogan är det nödvändigt att möblera om förordningen, som bär företrädaren Dacian Cioloș handstil.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab