Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.12.2014 / Landsbygdens Folk
EU förnyar matmärkningen
Den nuvarande lagstiftningen om allmän livsmedelsmärkning antogs 1978 och reglerna om näringsvärdesdeklaration kom 1990. Sedan dess har såväl konsumenternas krav som marknadsföringen av livsmedel förändrats mycket.
Kommissionen vill att konsumenterna ska få bättre information med begripliga och exakta livsmedelsetiketter som inte är vilseledande. Det har tagit över tre år att utforma den nya lagen och den ska nu hjälpa konsumenterna att välja livsmedel.
Den nya lagstiftningen fastställer att informationen ska vara lättläst. Allergiframkallande ämnen ska anges på ett tydligare sätt på färdigförpackade livsmedel. Informationen är också obligatorisk i restauranger och caféer.
Färdigförpackade livsmedel ska ha en deklaration om näringsvärdet. Ursprungsinformation för färskt kött av gris, får, get och fjäderfä blir obligatorisk.
Särskild information om det vegetabiliska ursprunget för raffinerade oljor och fetter ska anges. Det räcker inte längre att bara skriva "vegetabiliska fetter". Tillverkaren ska ange vilken olja eller fett som har använts, till exempel rapsolja, olivolja eller kokosfett.
Bearbetade livsmedelsprodukter ska förses med tydligare information om mängden energi, fett, mättat fett, kolhydrater, socker, protein och salt. På så sätt kan konsumenterna jämföra livsmedel innan de köper dem.
Läsbarheten är viktig i den nya lagstiftningen. Enligt de nya kraven ska obligatoriska uppgifter framställas med stora bokstäver. Frivillig information, till exempel reklam, får inte skymma den obligatoriska informationen.
Ursprungsmärkning är obligatorisk för färskt kött från får, getter, fjäderfä och grisar. Kommissionen har antagit särskilda bestämmelser som anger hur informationen ska uttryckas.
Med några undantag föreskrivs att medlemslandet eller tredjelandet där djuret har fötts upp och slaktats ska anges på etiketten. Huvudingrediensernas ursprungsland ska också anges om de härstammar från ett annat land än den färdiga produkten.
Eventuella ersättande ingredienser ska tydligt anges på förpackningen. Tillverkaren ska ange om kött- och fiskprodukter innehåller tillsatt vatten eller proteiner av annat animaliskt ursprung.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab