Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
12.12.2014 / Landsbygdens Folk
EU betalar mjölkstöd till Finland
Finland har samtidigt fått lov att betala nationella krispengar i stöd. Pengarna betalas ut som månatliga literstöd. Räknar man också med det krisstöd som redan nu betalas ut på C-området fördelas krispengarna jämnt på producenterna i hela landet.
Enligt ministern talar man nu om en kompensation på närmare 35 miljoner euro, när man beaktar det nationella krisstödet i år på 20 miljoner och det tillägg i nationella stödet för nästa år på 2,5 miljoner, som riksdagen beslöt om i budgetbehandlingen.
- Vi måste se det som ett tillfredsställande resultat, fastän vi inte kan kompensera för hela förlusten inom mjölksektorn för att inte tala om förlusterna i hela livsmedelsproduktionen. Men det är ändå en viktig kompensation, sade minister Orpo.
Han påminde också om att det i och med mjölkstödet till Finland och de baltiska länderna är första gången som EU direkt betalar extra stöd till producenterna i medlemsländerna.
Krispengarna från EU riktas helt och hållet till mjölksektorn. Av de nationella krispengarna riktas 3,5 miljoner till svinproduktionen, detta enligt det senaste budet.
Från producenthåll har man påpekat det svåra läget också för exempelvis potatis, som före importstoppet kunnat exporteras till Ryssland.
- För matpotatis är situationen emellertid den att priserna har varierat kraftigt också tidigare, vilket gör det svårt för oss att kunna visa på ett direkt samband mellan lågt potatispris och Rysslands handelssanktioner, sade Petteri Orpo. Däremot finns det nog klara siffror att visa på när det gäller utsädespotatis.
Värdet av Finlands samlade export av mjölkprodukter till Ryssland var dryga 250 miljoner euro i fjol. Inom branschen räknade man med en kännbar ökning i år, men exporten stannade av med en gång då de ryska handelssanktionerna trädde i kraft i augusti.

Otillräckligt enligt SLC
Kompensationen till de finländska mjölkproducenterna var det enda rätta, framhåller SLC i ett pressmeddelande kort efter att kommissionär Phil Hogans besked fått offentlighet.
- De finländska mjölkproducenterna har på ett oskäligt sätt pressats ekonomiskt som en följd av en ren politisk konflikt mellan EU och Ryssland, framhåller SLC-basen Holger Falck. De ekonomiska följderna av det ryska handelsembargot kommer att vara påfallande stora för flera mjölkgårdar. Likviditets- och lönsamhetsproblem blir faktum på flera mjölkgårdar under våren.
- Summan på 10,7 miljoner euro måste dock ses som en symbolisk gest, snarare än rent konkret kompensation, säger Holger Falck.

Ingen lösning på krisen i sikte
Jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo är speciellt bekymrad över att Ukrainakrisen, som är orsaken till det läge som uppstått, inte för tillfället visar tecken på någon lösning.
- Situationen där och följderna av den är bland de största svårigheterna vi har, sade han. Men så som vi i Finland måste ta konsekvenserna av politiska beslut så måste man också inom EU utvärdera om de stödåtgärder unionen hittills beslutat om, räcker.
Beslutet om de 10,7 miljonerna torde i praktiken vara klart.
- Vi har fått stöd för vår sak från de andra länderna, säger minister Orpo.
Han passade också på att påpeka att förhandlingarna med kommissionär Hogan har framskridit i god anda.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab