Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
12.12.2014 / Landsbygdens Folk
Äppelodlare överväger att stämma EU och Ryssland
Men odlarna är djupt bekymrade. Gårdarna försöker hålla sig flytande genom diverse aktioner i företag och skolor och direktförsäljning på gården. Men priset är miserabelt till följd av de fyra miljoner ton polska äpplen som översvämmar marknaden.
Priset på äpplen har sjunkit till en katastrofalt låg nivå. Odlarna får mellan 25 och 30 cent för varje kilo äpplen som levereras till partihandeln. Det räcker inte för att överleva och finansiera nödvändiga investeringar.
Det odlarägda marknadsföringsbolaget Obst Partner Steiermark sorterar, lagrar, förpackar och saluför regionens äpplen både i hemlandet och utomlands. Företagets VD Thomas Reiter är sur på politikerna i EU och Ryssland.
Enligt Reiter överväger äppelodlarna att öppna en skadeståndsprocess för att få rättvisa. Möjliga motparter är EU och Ryssland. Man vill pröva vilken part som bär skulden till situationen och utreder de juridiska möjligheterna att starta en process.
Reiter betecknar den politiska situationen som synnerligen låst. Konflikten mellan Ryssland, Ukraina och Europa kommer säkert att tynga branschen inom de närmaste två till tre åren, befarar han i en intervju för regiontidningen "Kleine Zeitung".
Regionens grisproducenter och mjölkbönder lider likaså av sanktionerna. Om situationen inte blir bättre måste många gårdar slå igen, befarar Reiter. Turismen drabbas också, då många ryska turister har uteblivit.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab