Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
12.12.2014 / Landsbygdens Folk
Hogan vill inte röra förgröningen
Men Hogan gav klart besked vid sitt besök i jordbruksutskottet förra veckan. Han vidhåller att förgröningen är en fast beståndsdel av jordbruksreformen, som EU och parlamentet tillsammans antog förra året.
- Parlamentet var med om att godkänna jordbruksreformen i en demokratisk process. Ingen kan väl vänta sig att jag nu ska stoppa samma reform innan den ens har trätt i kraft, sade Hogan.
Hogan påminde om att reglerna medger flera lättnader då reformen införs. Kartläggningen av de ekologiska fokusområdena har tid till år 2018. Det blir också en mjukstart för sanktionerna mot jordbrukare som inte följer reglerna.
Dessutom lovade Hogan att grundligt titta på detaljerna i förgröningsstödet då reformen i vilket fall som helst tas till granskning efter det första året. Avsikten är att förenkla reglerna så gott det går utan att urvattna själva innehållet.
Hogan framhöll att onödig byråkrati kostar jordbrukarna både pengar och arbete och kan till och med påverka beslut som berör företagets utveckling. Alla föreskrifter från direktstöd till förgröning ska granskas och göras slankare där det är möjligt, sade han.
Den nya agrarkommissionären vill också ge sig på de geografiska ursprungsbeteckningarna och avskaffa onödiga rättsakter inom jordbrukets gemensamma marknadsordningar.
Hogan kommenterade också det spända läget på mjölkmarknaden. Han påminde om att principen för tillgång och efterfrågan också gäller inom mjölksektorn. Den utvidgade mjölkproduktionen och Rysslands importförbud sänker givetvis prisnivån.
Kommissionen följer noga den pågående utvecklingen och är redo att gripa in om det börjar gå galet. Dagens situation kan emellertid inte jämföras med det svåra året 2009, underströk Hogan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab