Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
12.12.2014 / Landsbygdens Folk
EU håller inne grekiskt CAP-stöd
De grekiska myndigheterna har lovat bot och bättring, bland annat med hjälp av en handlingsplan för ändamålet, men systemet uppfyller fortfarande inte EU:s standarder. En EU-revision i november avslöjade igen brister.
Kommissionen reagerar genom att stryka 17 miljoner euro ur Greklands CAP-stöd för det löpande budgetåret. Enligt Phil Hogan är det första gången som kommissionen använder sig av denna nya möjlighet i budgetförvaltningen.
Initiativet är ett sätt av kommissionen att visa att EU förväntar sig respekt för budgetreglerna, tillägger Hogan.
Det är första gången som EU-kommissionen håller inne en del av det löpande CAP-stödet till ett medlemsland då felaktigheter har upptäckts. Hittills har medlemsländerna ålagts att återbetala oberättigade stöd till EU i efterskott.
Hogans ingripande är en konsekvens av EU:s revisionsrätt, som allvarligt påtalar slarvet med LPIS i medlemsländerna. I mars detta år publicerade revisorerna en rapport som kritiserar den olovligt slappa kontrollen av stödrätter i flera medlemsländer.
Revisionsrätten kräver betydligt strängare EU-kontroller i fortsättningen. Dessutom måste kvaliteten på LPIS-databaserna förbättras. Kommissionen har nu lovat att skärpa granskningen av medlemsländerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab