Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
5.12.2014 / Landsbygdens Folk
Orpo och Hogan pratade igen om mjölkstöd
Juncker är medveten om att finländarna är missnöjda. Kommissionens mål är att få saken ur världen före julen, uppgav Stubb.
Nya beräkningar visar att det finländska producentpriset på mjölk hade sjunkit med nästan tolv procent i november, jämfört med november för ett år sedan. Producentpriset på mjölk uppskattas till 42,20 euro/100 kg.
Från finländsk sida hoppas man att de nya beräkningarna ska fylla EU-kravet på kompensationsstöd för de ryska sanktionerna. Finland meddelar varje månad det genomsnittliga producentpriset på mjölk.
Priset avviker emellertid från det nationellt statistikförda producentpriset. EU-priset inkluderar en uppskattning av det tillägg som mejerierna betalar i efterskott till mjölkproducenterna utifrån det ekonomiska resultatet för året.
Fram till hösten har utfallet för året innan (3,79 cent per liter/3,68 cent per kilo) använts som uppskattat tillskott. Till följd av marknadsläget har uppskattningen av tillskottet för i år nu uppdaterats till 0,50 cent per liter eller 0,49 cent per kilo.
Kommissionen har börjat analysera de finländska beräkningarna. Situationen försvåras av att EU:s budgetförhandlingar ännu inte har slutförts. EU-parlamentet förkastade i november kommissionens budgetförslag för 2015.
Ett nytt förslag har nyligen lagts fram för förhandlingar mellan rådet och parlamentet. I förslaget finns ett anslag för kompensationer till jordbruket till följd av sanktionerna. Krisreserven förblir orörd.
Jord- och skogsbruksministeriet har uppskattat mjölksektorns förluster till över 200 miljoner euro. Men de finländska mjölkproducenterna kan knappast räkna med särskilt stora kompensationer. De baltiska mjölkproducenterna måste dela på 28,7 miljoner euro.
Orpo säger att han hoppas på ett positivt besked ännu före julen. Han kommer att träffa Hogan i samband jordbruksministrarnas ordinarie möte i medlet av december.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab