Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
5.12.2014 / Landsbygdens Folk
Jordbruket får 2,5 miljoner till i nationellt stöd
- Vi har hört riksdagens jord- och skogsbruksutskott och finansutskottets jordbruksdelegation, förklarar Mats Nylund. Vi har också haft en bred höring med producentorganisationerna samt med forskare och handeln och kommit fram till att tillägget behövs. Frågan har en nära anknytning till det ryska importförbudet. Det finns tre sektorer som drabbas särskilt hårt av detta och som vi lyfter fram i sammanhanget: De är matpotatis, svin och i synnerhet mjölk. Mot den bakgrunden och med beaktande av att SLC och MTK ännu förhandlar med jord- och skogsbruksministeriet om nästa års nationella stödpaket kom vi överens om att det är rätt att göra den här satsningen.
- Tillägget är välkommet och det underlättar möjligheterna att få ihop ett någorlunda jämlikt stödpaket för 2015, säger SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg.
Han uppger vidare att man siktar på att få till stånd ett beslut om stödpaketet veckan före jul.
- Också de övriga tilläggen är klara förbättringar, säger Johan Åberg. Fastän det handlar om små summor så är de väl riktade och de har nog betydelse.

Rådgivningen fick till
Bland de övriga förbättringarna blir det ett tillägg till landsbygdsrådgivningen på 400.000 euro. Anslaget minskar trots det nästa år med en halv miljon jämfört med årets anslag på närmare 7,1 miljoner euro.
4H får ett tillägg på 50.000 euro, nu blir minskningen 350.000 euro jämför med årets anslag på 4,22 miljoner.
Fullmakten att bevilja medel för skogsförbättringar ökar med 10 miljoner euro.
- Det här är för att säkra att det finns tillräckligt med medel för ansökta bidrag under försommaren, säger Mats Nylund. Den sista dagen för att söka medel för skogsförbättringar enligt den nuvarande lagen blir den 17 april. Den sista juni träder sedan en ny lag i kraft.
Den utvidgade beviljningsfullmakten inverkar inte på själva budgeten.
Reduceringsfisket får ett tillägg på 100.000 euro.

Mer till enskilda vägar
Inom trafikministeriets förvaltningsområde blir det ett tillägg för enskilda vägar med 2 miljoner euro.
- Anslaget blir ändå mycket litet nästa år, säger Mats Nylund. Regeringen hade föreslagit 3 miljoner, varav 2 miljoner är avsedd för användning och underhåll av färjor. Nu blir det faktiskt 3 miljoner för att stöda vägar.
Mats Nylund trumfade därutöver igenom ett tillägg på 50.000 euro för landsvägsfärjorna i skärgården. Tillägget är avsedd att trygga turer på obekväma tider också under lugnare perioder.
På miljösidan beslöt finansutskottet om ett tillägg på 800.000 euro för skydd av Östersjön. Östersjöländernas samarbete inom miljöskyddet får 200.000 euro till och det så kallade Nutriprojektet för att minska näringsbelastningen i Östersjön 100.000 euro.
Dessutom beslöt utskottet om ett tillägg på 300.000 euro för rådgivning i vattenfrågor på glesbygden.
Byaverksamheten får ett tillägg på 75.000 euro.
I regeringspropositionen hade regeringen åter i år tagit bort anslaget på 100.000 euro till Finlands yrkesfiskarförbund, men själv satt tillbaka pengarna i den kompletterande budgetpropositionen.

Viktiga förbättringar enligt Blomqvist
Riksdagsledamot Thomas Blomqvist, sfp, anser att tillägget på 50.000 euro till landsvägsfärjorna är mycket viktigt.
- Det innebär att de planerade försämringarna i tidtabellerna för landsvägsfärjorna i Ingå och Raseborg kan undvikas, säger han. Det är livsviktigt att servicenivån bibehålls i synnerhet för dem som använder färjorna året runt.
Enligt Thomas Blomqvist är också tillägget för enskilda vägar en förbättring men i likhet med Mats Nylund anser också han att anslaget fortfarande är för lågt.
- Befolkningen och näringslivet på landsbygden är beroende av att de enskilda vägarna hålls i användbart skick, säger han.
Vidare lyfter Thomas Blomqvist fram tillägget på 400.000 euro till rådgivningen.
- Under de senaste tio åren har statsunderstödet till de föreningar och sammanslutningar som bedriver riksomfattande landsbygdsrådgivning kontinuerligt minskat. I en tid när landsbygdsföretagare står inför stora förändringar och är allt mer sysselsatta med pappersarbete, är rådgivningen av allra största vikt, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab