Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
5.12.2014 / Landsbygdens Folk
Skogsägare överväger säljbojkott i protest mot Ålands låga priser
- Åland har troligen Östersjöområdets lägsta virkespriser, medan Finland har de kanske högsta virkespriserna i Norden. Det rimmar inte alls bra, tycker Salmén, som också sitter med i ÅPF:s skogsutskott.
Förra veckan skrev ÅPF tillsammans med skogsvårdsföreningen brev till de åländska skogsföretagen Carl Rundberg Ab och Skogsägarförbundet samt landskapsregeringen för att försöka få till stånd en samverkan för högre virkespriser.
I dagsläget är exempelvis medelrotpriset på Åland 16,37 euro per kubikmeter jämfört med 33,47 euro inom Kusten. Sedan 2010 har det åländska rotpriset sjunkit med en tredjedel från 24,75 euro.
"Med facit i hand" tycker Salmén att det kanske var fel att inte fullfölja den fusion av Skogsägarförbundet och Carl Rundberg Ab som diplomekonom Sven-Harry Boman hade föreslagit i en utredning.
- Nu är det skogsägarna som får stå för fiolerna när allt är så småskaligt på Åland. Speciellt när jordbruket har det kämpigt skulle många jordbrukare behöva extra kapitaltillskott från skogen, påpekar Salmén.
Han efterlyser också att landskapsregeringen skulle stimulera energisidan och användningen av flis på motsvarande sätt som det görs på fastlandet.
- Det finns massor med ved som ruttnar i i den åländska skogen. Synd att man inte tar vara på den, vilket skulle skapa arbetsplatser och också vara bra för skogen. Men med Ålands nuvarande skogspriser blir gallringsavverkning nästan en förlustaffär.
Salmén är mycket nöjd över att Skogsägarförbundets vd Joakim Blom snabbt skickat en inbjudan till diskussioner utgående från skogsvårdsföreningens brev med önskan om närmare samarbete. Blom föreslår den 12 december som datum för en sådan träff.
- Det är alltid bra om man kan diskutera och jag vill höra vad de har att säga, påpekar Joakim Blom.
Han betonar att man bör försöka undvika en säljbojkott eftersom risken är att en sådan inte gagnar någon i slutändan.
- Men som vd är jag alltid öppen för utveckling och att utreda nya samarbetsmöjligheter, säger Blom.
Han hänvisar till att Skogsägarförbundet/Ab Skogen som det senaste i raden av samarbeten, sedan slutet av augusti samarbetar om flisning med Ålands andra skogsbolag Carl Rundberg Ab.
- Det är bra om samma flisare kan ta hand om alla högar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab