Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
15.7.2002 13:29:31 / SLC
Mellangranskningen av EU:s jordbrukspolitik

Mellangranskningen av EU:s jordbrukspolitik (CAP):

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, kräver att familjejordbrukets förutsättningar att producera inhemska livsmedel av hög kvalitet säkerställs också efter mellangranskningen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP). Jordbrukskommissionär Fischlers förslag tar fasta på i och för sig viktiga frågor som förenklingen av EU:s jordbrukspolitik och landsbygdens utveckling i ett större perspektiv, men basjordbrukets verksamhetsförutsättningar framförallt i mera perifera områden som t.ex. Finland ägnas inte tillräcklig uppmärksamhet. SLC anser dessutom att det är olyckligt att man river upp Agenda-överenskommelsen under gällande programperiod.

Förslaget innebär för det finländska jordbruket att vissa grundproblem med EU:s jordbrukspolitik kvarstår. Stöden antas även i fortsättningen basera sig på sk. historiska referensskördar, d.v.s. de länder som som erhåller de största skördarna inom EU erhåller de största CAP-stöden, trots att behovet av stöd är störst bland länder med sämre odlingsförhållanden. Nu föreslås en ytterligare nedskärning av CAP-stöden på totalt 20% under detta årtionde. Dessutom föreslås en sänkning av priset på spannmål. På grund av våra höga produktionskostnader är detta speciellt svårt för Finland.

Ett av de nya radikala elementen är att CAP-stöden föreslås kopplas bort från produktionen av specifika grödor eller djur och binds istället till åkerarealen. För Finland är detta speciellt problematiskt i och med att marknadsintäkternas andel av totalintäkterna hör till de lägsta inom EU. Om man inte kan utbetala stöd bundet till produktionen i fortsättningen försämras produktionsmotivationen och risken för skenbar odling med därtillhörande sämre kvalitet ökar. En sådan utveckling gagnar inte konsumenterna. Speciellt inom den arbetsintensiva husdjursproduktionen behövs specifika stöd för djurhållningen för att garantera en inhemsk produktion även i framtiden.

SLC ställer sig kritiskt till den nu föreslagna reformen. Om den genomförs äventyras förutsättningarna för livsmedelsproduktionen i Finland. Den finländska bonden vill ha en skälig ersättning för själva produktionen inte för att han eller hon innehar odlingsmark och/eller har haft djur.

Tilläggsuppgifter: ordförande Holger Falck, tel 050 555 3711 eller vice ordförande Nils-Anders Granvik, tel 050 511 3091

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab