Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 16.5.2024
 Grattis Ester
28.8.2012 / SLC
SLC:s styrelse: Regeringen sviker lantbruket
PRESSMEDDELANDE 28.8.2012
 
Finansministeriets budgetförslag för 2013 följer inte alls statsminister Katainens regeringsprogram, som understryker att det finländska jord- och skogsbruket är växande framtidsnäringar, konstaterar Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds styrelse.
 
SLC:s styrelse kan inte godkänna den planerade beskärningen av det nationella stödet till jordbruksproduktionen på 33 miljoner euro för 2013. Om beskärningen verkställs kommer den att försämra husdjursproducenternas lönsamhet i ett läge där de redan kämpar med kraftiga eftersläpningar i producentpriset. Regeringen har hittills endast kommit med tomma löften om att stärka producenternas position i livsmedelskedjan. Ingen ledande minister har hittills vågat vidta åtgärder som jämnar ut styrkeförhållandena mellan aktörerna i kedjan.
 
SLC:s styrelse anser att såväl regeringen som jord- och skogsbruksministeriet i snabb ordning bör ändra fokus från att verkställa beskärningar till att ta fram utvecklingsområden inom lantbruket. SLC:s styrelse efterlyser förslag som sporrar till och utvecklar företagsverksamheten på landsbygden. Det gäller till exempel att stärka företagsamheten kring förnybar energi. Det är en form av företagande som bland annat tilltalar de unga.
 
Även den småskaliga vidareförädlingen och den lokala upphandlingen av livsmedel kräver insatser av regeringen.
 
Arbetskrafts- och näringsministeriet bör nu på allvar inleda diskussioner med alla aktörer i livsmedelskedjan för att den inhemska jordbruksproduktionen och förädlingen inte ska slås ut, konstaterar SLC:s styrelse. Tidigare och kommande förändringar av jordbrukspolitiken utgår från att jordbrukarnas marknadsintäkter ökar. Handeln har hittills ensidigt kunnat avstyra jordbrukarnas alla krav på rättvisare producentpriser. Detta har lett till en ohållbar situation för jordbruket.
 
Regeringspartierna har tydligt visat sin oro för sysselsättningen och för utslagning av ungdomar. Av de förslag som presenterats för att förhindra detta berör ytterst få landsbygden. Ifall regeringen har ett genuint intresse av att stöda de ungas sysselsättning på landsbygden bör den återta förslaget om en försämring av avträdelsesystemet som gradvist träder i kraft med början vid årsskiftet. Förändringen kommer att försvåra generationsväxlingar på våra gårdar.
 
Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds styrelse
 
Tilläggsupgifter:
Ordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
Verksamhetsledare Jonas Laxåback,tel. 0400 568 342

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab