Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 15.5.2024
 Grattis Sofia och Sonja
17.8.2012 / Landsbygdens Folk
Potatisskörden kommer att minska, handeln pressar priset
Antfolk och de övriga potatisodlarna i området visste att katastrofen var ett faktum redan i ett tidigt skede efter översvämningarna i mitten av juli. Bortfallet på grund av regnen kommer att påverka totalskörden negativt.
- Regnen kom när potatisplantorna var i knölbildningsstadiet och det gör att det blir nästan enbart småpotatis på de skadade fälten. Variationerna är också stora mellan olika fält på samma område.
I början uppskattades det att 400 hektar potatisodlingar hamnade under vatten. Med facit i hand har den siffran justerats uppåt.
- Vi kan i dag konstatera att det handlar om 550-600 hektar som skadats. Vi har inte beräknat exakt hur stort bortfall regnen har bidragit till, men det handlar om miljontals kilo potatis totalt. Och det kommer att påverka totalskörden negativt.
Prisläget på matpotatis har varit betydligt stabilare och högre jämfört med tiden för ett år sedan. Då låg producentpriset på cirka 12 cent per kilo och under den senaste tiden har det legat på cirka 25-30 cent per kilo.
Att skörden minskar borde ha en positiv effekt på prisbildningen - men så är inte fallet. Tidigare i veckan meddelade partihandeln att producentpriset sänks med 5 cent till 20-25 cent per kilo.
- Med tanke på den svåra växtsäsongen borde producentpriserna ligga på mellan 30-35 cent per kilo. Och priserna borde upp med tanke på att vi producerar mindre mängder i år, menar Antfolk.
Orsakerna är flera. Enligt honom har vissa affärer inte köpt in inhemsk potatis samtidigt som polsk potatis importeras - från Sverige!
- Genom att vissa affärer ställvis inte tar emot beställningar kan de skapa ett överskott när potatisen måste levereras. På det viset pressas priserna och i måndags sänkte partihandeln alltså priset med 5 cent, berättar Antfolk.
Han och de övriga odlarna är besvikna och riktar stark kritik mot partihandeln.
- Kesko vill inte att Finlands potatisodlare ska få betalt. Kesko är den sista levande diktaturen i Europa efter Vitryssland. Vi är helt enkelt förbannade. För det är inte ändamålsenligt att sänka priserna nu med tanke på läget. Och importen av potatis är inte nödvändig i det här skedet, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab