Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
23.4.2002 / SLC
Lagen om enskilda vägar föreslås ändra

Kommunikationsministeriet

Kaisa Leena Välipirtti

PB 235

 

00131 Helsingfors

 

 

Utlåtande om utkastet till regeringens proposition om ändring av lagen om enskilda vägar

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. har tagit del av utkastet till regeringens proposition om ändring av lagen om enskilda vägar. I utkastet föreslås ändringar i lagstiftningen som avser att klarlägga de bestämmelser som gäller rätten att stänga av vägen för utomstående trafik. Vidare föreslås att väglagets eller vägdelägarnas tillstånd behövs för sådan regelbunden användning av vägen, som föranleds av verksamhet som arrangeras av annan än vägdelägare. Dessutom föreslås att möjligheterna att verkställa ägobyte i samband med vägförrättning skall och att ansökan om regional förrättning gällande enskild väg även skall kunna göras av hållare av allmän väg och banhållare.

 

SLC understöder förslaget som avses träda i kraft från början av år 2003.

 

Om förslaget förverkligas förtydligas bestämmelserna om rätten att stänga av enskild väg för utomstående trafik.

 

Enligt SLC: s erfarenheter har användning av enskilda vägar av andra än vägdelägare för till exempel regelbunden ridskoleverksamhet många gånger lett till konflikter och inflammerade diskussioner om allemansrättens omfattning. Om de nu föreslagna reglerna förverkligas klarläggs spelreglerna då det i lagen klart framkommer att tillstånd av väglaget eller vägdelägarna behövs för att använda vägen för sådan regelbunden verksamhet som arrangeras av annan än vägdelägare. Sådan verksamhet kan utgöras av t.ex. regelbunden ritt och cykling. Det skulle också bli möjligt att i dessa fall uppbära en avgift för vägens användning enligt samma grunder som gäller för bruksavgift ( 26 §).

 

SLC understöder även de föreslagna reglerna om ägobyte, men vill här poängtera att markägarnas önskemål  bör beaktas så långt det bara är möjligt.

 

SLC finner det är ändamålsenligt att även banhållaren och hållare av allmän väg kan ansöka om regional vägförrättning.

 

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

 

 

 

Helena Ålgars

jurist

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab