Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.4.2002 / LF
Spannmål från öst belastar EU-marknaden
Pressen på EU att bromsa den massiva spannmålsimporten från Östeuropa blir allt större. Senaste fredag krävde böndernas europeiska samarbetsorganisationer COPA och COGECA att EU-kommissionen gör något åt situationen. Först och främst måste spannmålstullarnas beräkningsgrunder omarbetas.
Spannmål från Svartahavsområdet översvämmar den europeiska marknaden och för till ett katastrofalt marknadsläge, heter det. Enligt COPA/COGECA har EU:s spannmålsimport fram till april skjutit i höjden med 260 procent, jämfört med medelimporten för åren 1998-2000. EU har förvandlats till en nettoimportör av vete, efter att tidigare ha varit en av de största exportörerna.
EU har successivt sänkt sitt interventionspris för spannmål. Med rådande världsmarknadspriser är det nu möjligt för östeuropeiska spannmålsleverantörer som producerar under referenspriset, att exportera stora mängder spannmål till EU.
Inom kommissionen är man medveten om att systemet haltar. Problemet är att prissättningen på de östliga exportmarknaderna är svåröverskådlig. Innan EU kan ändra beräkningsgrunderna för importtullarna, måste också USA ge sitt medgivande.
COPA/COGECA kräver emellertid att EU-kommissionen kortsiktigt gör bruk av den agrarskydds-klausul som GATT-avtalet tillåter. Klausulen ger en möjlighet att höja tullarna i en situation där importvolymerna stiger ovanligt häftigt, eller där priset sjunker under den fastställda referensnivån.
Enligt organisationen är en sådan åtgärd motiverad för att kortfristigt få ordning på marknaden. På längre sikt bör kommissionen anpassa de tekniska beräkningsgrunderna för importtullar. Dessutom varnar man för en ytterligare sänkning av interventionspriset på spannmål. Detta vore oacceptabelt i den rådande situationen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab