Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
19.4.2002 / LF
Vårbruket pågår för fullt på Åland
- Vi har ännu kalla nätter, men det börjar bli torrt på lerjordarna, berättade verkställande direktören för Ålands producentförbund Henry Lindström i onsdags för LF. Vi har inte fått nederbörd sedan påsken.
Sockerbetorna har såtts i början på veckan och på onsdagen var såmaskinerna ute med spannmål på en del ställen. Tidigare har man satt ut kinakål under fiberduk, likaså tidig potatis. Säsongen inleds enligt Henry Lindström ett par, tre veckor tidigare än normalt.
I Åboland sådde man sockerbetor på en del jordar under veckoslutet. I mitten av veckan pågick ytharvning och ytgödsling. På vissa ställen har man också hunnit så vete.
- Det finns en viss risk med att börja så här tidigt, men å andra sidan är det också riskabelt att vänta, förklarar agrolog Peter Fritzén vid Finska hushållningssällskapet.
- Tills vidare har det varit torrt och prognoserna säger att vädret håller i sig. Vi har i alla fall inte varit så här tidigt ute i Åboland på mycket länge. Normalt inleds säsongen efter Valborg.
Också i Västnyland har ytharvning förekommit, men i Östnyland och i Österbotten tar man det lugnt tillsvidare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab