Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
17.4.2002 15:47:35 / Agrolink
Kvalitetsinformationssystem för ökat samarbete

Utvecklingsutredningen av livsmedelshushållningens informationssystem klar: Kvalitetsinformationssystem skulle öka samarbetet inom livsmedelsbranschen
Om livsmedelshushållningens informationssystem (ELATI) förverkligas, ökar det samarbetet och främjar planeringen inom livsmedelsbranschen. Systemet skulle allt effektivare samla och förmedla informationen i de system som används till livsmedelskedjans olika aktörer. Alla parter inom livsmedelskedjan, även konsumenterna, skulle ha nytta av utvecklingen av ett gemensamt informationssystem. Jord- och skogsbruksministeriet offentliggjorde utvecklingsutredningen av livsmedelshushållningens kvalitetsinformationssystem onsdagen den 17 april vid ett seminarium som hölls på Hanaholmen i Esbo.

Utredningen visar att det finns skäl att fortsätta utvecklingen av ett centraliserat informationssystem. Livsmedelsbranschens nuvarande informationssystem måste utvecklas och göras enhetliga. Enligt utredningen är det största problemet att centrala delområden inom övervakningen och forskningen saknar informationssystem och planering.

Den utförda utredningen är en behovskartläggning där jord- och skogsbruksministeriet har undersökt informationsbehovet och möjligheterna att utveckla ett heltäckande kvalitetsinformationssystem bland aktörerna inom livsmedelshushållningen. Utvecklingsutredningen har gjorts av utvecklingschef Pirjo-Liisa Penttilä vid Livsmedelsverket. Utvecklingen av ett kvalitetsinformationssystem är ett omfattande samprojekt som sammanhänger med förverkligandet av kvalitetsstrategin inom Finlands livsmedelshushållning.

Ett informationssystem behövs inom livsmedelsbranschen bland annat för att samla kvalitetsinformation, samordna forskning och övervakning samt för att utveckla egenkontrollen inom produktionen, industrin och handeln. Systemet skulle förhindra överlappande forskning och på så sätt ge inbesparingar.

Genom informationssystemet skulle forskningsresultaten ges heltäckande spridning för att användas vid riskbedömning och riskhantering såväl inom myndighetskontrollen som företagens egenkontroll. Systemet skulle producera enhetlig dokumentation av kvalitetskontrollens resultat, vilket gjorde det möjligt att effektivt följa upp kvalitetsutvecklingen.

Systemet skulle vidare förbättra möjligheterna att spåra råvarorna som används i livsmedel och livsmedelstillverkningen. Livsmedelshushållningens informationssystem skulle också effektivera larmsystemet och informationen då fel inträffar i livsmedelskedjan.


Närmare information lämnas av:
utvecklingschef Pirjo-Liisa Penttilä, tfn (09) 160 52940 Utvecklingsutredningen: www.mmm.fi/julkaisut_tutkimus/julkaisusarja/

Information om kvalitetsstrategin inom Finlands livsmedelshushållning: www.laatuketju.fi


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab