Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
15.4.2002 08:14:27 / LF
Förhandlingsresultat om sockerbetorna
Efter sega förhandlingar har producenterna uppnått ett förhandlingsresultat med sockerindustrin om villkoren för sockerbetsodlingen ett år fram.
- Vi ville ha ett fyraårigt avtal så att villkoren hade varit kända under resten av tiden för EU:s nuvarande sockerregim, säger Henrik Andberg, som är ordförande för sockerbetsutskotten i SLC och MTK. Industrin skulle också ha gått med på det, men ställde betydligt försämrade villkor som en förutsättning. Därför gick vi till slut in för en ettårig uppgörelse.
- Vi fortsätter i alla fall under sommaren att förhandla om ett långvarigare, det vill säga ett treårigt avtal, försäkrar Henrik Andberg.
Bland ändringarna jämfört med fjolåret kan nämnas att skrivningen om odlarnas aktieägande i sockerindustrin inte längre är bindande, men både producenterna och industrin är eniga i en rekommendation till sockerbetsodlarna om att äga aktier i Lännen Tehtaat eller Danisco.
En annan ändring är att lagringsersättningen utbetalas bara om man har stukat och övertäckt betorna enligt anvisningarna. Dessutom får producenter med djurhållning bättre möjligheter att köpa pressad snitsel som blir över i tillverkningsprocessen direkt från sockerindustrin. Hittills har varan sålts till foderindustrin.
Nämnas kan ännu att transportersättningarna från och med fjolårets avtal betalas enligt levererade sockerton i stället för mängden betor.
Formellt ska avtalet ännu godkännas av SLC, MTK och av Sucros, men producenterna kan alltså rätt så lugnt utgå från att avtalet är i hamn.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab