Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
11.4.2002 / LF
Statens revisionsverk vill begränsa skenbar odling
Jord- och skogsbruksministeriet bör klarlägga vad som ingår i så kallat sedvanligt odlingssätt, de konkreta nivåerna för lantbrukets produktion och de produktionsinsatser som används. Det säger Statens revisionsverk, som anser att den nuvarande definitionen av odlingssättet i alltför hög grad ger rum för tolkningar.
Tolkningsmöjligheterna ger enligt revisionsverket möjligheter för lantbrukare som odlar åkrar med låg avkastning att utnyttja lantbrukets stödsystem och maximera stödinkomsterna med så kallad skenbar odling. Med skenbar odling avses att gårdar med låg avkastning fortsätter produktionen med minimiinsatser med avsikt att lyfta inkomststöd.
Revisionsverk uttrycker sin oro för att skenbar odling håller på att öka i Finland. Man bygger sin uppfattning på uppgifter från arbetskrafts- och näringscentralernas lantbruksavdelningar, vilka handhar övervakningen på gårdarna.
Enligt övervakningsuppgifterna från år 2000 bedrev ca fyra procent av de kontrollerade gårdarna skenbar odling på ett eller flera åkerskiften. Största delen av dessa övergivna skiften fanns i mellersta och norra Finland.
Revisionsverket konstaterar att man med stöd av revisionen kan anta att med den nuvarande övervakningskutymen mellan 0,5 och 1 procent av hela landets odlingsareal är skenbart odlad. Det stöd som utbetalats på fel grund skulle därmed uppgå till tiotals miljoner mark per år.
Verket medger dock att man inte på basis av övervakningen på gårdarna slutgiltigt kan avgöra hur vanlig skenbar odling verkligen är.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab