Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
11.4.2002 / LF
Nio gårdar infekterade av vit potatisål
- Antalet gårdar där man påträffat vit potatisål är nu nio, uppger biträdande direktör Rauni Virtanen på Kontrollcentralen för växtproduktion. Kontrollcentralen meddelade senaste vecka att vit potatisål påträffats på åtta gårdar i södra Finland. Fortsatt genomgång av potatisprover bekräftar att antalet nu är nio.
På jord- och skogsbruksministeriet bereder man som bäst föreskrifter för bekämpning av potatisålen. Ett av problemen är att det inte finns några bekämpningsmedel som skulle bita på potatisålen. Enligt nu gällande bestämmelser är det förbjudet att odla potatis på åkerskiften som infekterats av potatisål.
- Det finns tyvärr ännu inte hos oss tillgång till potatissorter som skulle vara resistenta mot vit potatisål, säger Rauni Virtanen. De första sorterna är dock på kommande.
Alla odlare bör nu fästa största vikt vid god hygien. Det är värt att enbart använda certifierad utsädespotatis. Alla maskiner, lådor och annan utrustning som hyrs eller lånas bör tvättas helt rena från mull både när man hämtar dem och när man returnerar dem efter användning. Potatisålen sprids bland annat med jordklumpar och lös jord som fastnat vid maskiner, lådor, skor och andra föremål. Det kan också vara värt att utreda odlingshistorien hos de åkerskiften som används för potatisodling, eventuellt med bistånd av kommunens lantbrukssekreterare.
Varken gula eller vita potatisålen är skadlig för människan och potatis som skördats från av potatisål infekterade åkrar kan ätas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab