Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
10.4.2002 08:23:46 / Agrolink
Målprogrammet för täckdikning klart

Hälften av åkrarna med öppna diken täckdikas till år 2020. Arbetsgruppen som utarbetat målprogrammet för täckdikning för åren 2002-2020 föreslår att odlarna under programperioden täckdikar hälften av åkrarna som fortfarande har öppna diken och förnyar den nödvändiga mängden existerande täckdiken. Arbetsgruppen uppskattar att mängden nya åkrar som skall täckdikas uppgår till 300 000 hektar under hela programperioden, det vill säga 15 000 hektar per år. För närvarande är cirka 1,3 miljoner hektar åkrar täckdikade och 600 000 hektar har öppna diken. Arbetsgruppen överlämnade sin promemoria till jord- och skogsbruksminister Raimo Tammilehto den 9 april.

Arbetsgruppen beslöt föreslå åtta mål för programperioden samt förslag till åtgärder. Förutom täckdikningen innehåller målen riktlinjer även för grundtorrläggning, statens finansiering, rådgivning, entreprenader, forskning, internationell verksamhet och uppföljning.

Arbetsgruppens målsättning är att grundtorrläggningen motsvarar behovet av täckdikning och att den verkställs enligt principerna för naturenligt vattenbyggande. Vid beviljande av investeringsstöd för täckdikning eller vid uppgörande av specialstödsavtal för täckdikning kontrollerar TE-centralerna att grundtorrläggningen är i skick.

Arbetsgruppen föreslår att förverkligandet av målprogrammet stöds med statlig finansiering. Jord- och skogsbruksministeriet skulle säkerställa att det finns tillräckligt investeringsstöd för täckdikning och grundtorrläggning.

Yrkesexamen för landsbygdens vattenhushållning Det bör finnas tillräckligt många yrkeskunniga planerare för täckdikning och grundtorrläggning i Finland. Arbetsgruppen stöder förslaget om att grunda en yrkesexamen för landsbygdens vattenhushållning som Täckdikningscentralen rf har lämnat till utbildningsstyrelsen.

Arbetsgruppen anser att ett kvalitetssystem för entreprenad av täckdikningsarbete bör utvecklas, systemet skulle utgöra ett krav för beviljande av statsstöd. Arbetsgruppen vill inrikta forskningen på utveckling av täckdikning och dess metoder så att åkerns odlingsbarhet och växtkraft behålls och åkerbrukets miljöbelastning minskar. Arbetsgruppen anser att sektorns internationella kontakter är viktiga redskap för att främja export och import av innovationer.

Arbetsgruppen föreslår att jord- och skogsbruksministeriet tillsätter en uppföljningsgrupp som skulle säkerställa att programmet kommer igång och att målsättningarna förverkligas.

I arbetsgruppen ingick representanter för jord- och skogsbruksministeriet, miljöministeriet, Salaojituksen tukisäätiö, Finlands miljöcentral, Österbottens TE-central, Jord- och skogsbruksproducenterna Centralförbund, Helsingfors universitet, Norra Savolax landsbygdscentral, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund och Täckdikningscentralen.

Närmare information lämnas av:
arbetsgruppens ordförande, överdirektör Timo Kotkasaari, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 3320 arbetsgruppens sekreterare, överinspektör Ilkka Reponen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 3328.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab