Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
10.4.2002 08:20:44 / Agrolink
Genimap upprätthåller åkerskiftesregistret

Jord- och skogsbruksministeriet har av Genimap Ab beställt upprätthållandet och uppdateringen för åren 2002-2004 av åkerskiftesregistret som används för utbetalning och övervakning av arealbundna understöd som beviljas åt jordbrukare. Registret innehåller uppgifter om över en miljon åkerskiften.

Genimap Ab har helhetsansvar för registret och sköter bland annat om insamlingen av odlarnas ändringsanmälningar, digiteringen av registrets upprätthållande och uppdatering, överflyttningen av databasen och om utskrifter.

I databasen över åkerskiften har införts lägesuppgifter för byggnaderna och basskiftena vid alla gårdar i Finland som ansökt om understöd baserat på åkerarealen samt bland annat åkerskiftets nummer och areal. Utbetalningen av de arealbaserade understöden, som totalt uppgår till cirka en miljard euro årligen, sköts utgående från uppgifterna i IACS-informationssystemet (Integrated Administration Control System). Åkerskiftesregistret är en FLPIS-databas (Finnish Land Parcel Identification System) som ingår i IACS-informationssystemet och används vid övervakning av och ansökan om arealbaserade stöd.

För att odlarstöden skall kunna utbetalas i tid måste upprätthållandet av åkerskiftesregistret löpa smidigt. Det är därför av central betydelse för odlarnas rättsskydd att systemet fungerar. Informationssystemet bygger på geografisk informationsteknologi. Genimap Ab valdes att upprätthålla åkerskiftesregistret utgående från en anbudsgivning.

Jord- och skogsbruksministeriet skickar inom april nya basskifteskartor till cirka 30 000 gårdar. Gårdar där arealen på ett skifte har ändrats med minst en ar eller där skiftenas gränser har ändrats får nya basskifteskartor över alla sina åkerskiften.

Närmare information lämnas av:
lantbruksråd Olli-Pekka Peltomäki, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 4673 överinspektör Matti Vilander, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 88689 eller 050-5389 169.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab