Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
5.4.2002 / LF
Ny typ av potatisbladmögel sprids genom marksmitta
En ny argsint typ av potatisbladmögel har under de senaste tio åren spritt sig i Nordeuropa. Denna typ av bladmögel, också beskriven som andra generationens bladmögel, sprids genom marksmitta och den har helt trängt undan den typ av potatisbladmögel som fram till 1990-talet dominerade i Europa. Den nya sjukdomen betecknas som en i genetiskt avseende helt ny population.
Den nya typen av bladmögel bildar sporer som är livsdugliga och smittoförande efter flera år i jorden. Detta slag av smittoöverföring utgör ett hot framförallt mot ekologisk produktion, eftersom potatisbestånd i ekologisk odling alltid innehåller potatisbladröta i någon mån. Sporerna av första generationens potatisbladmögel sprids med vinden.
Forskare vid Lantbrukets forskningsanstalt MTT har undersökt den nya potatissjukdomens epidemiologi och utrett möjligheterna till kemisk bekämpning av sjukdomen.
Potatisbladmöglet är den potatissjukdom som orsakar potatisodlingen i särklass mest kostnader för arbete och bekämpningsåtgärder. Den ger också upphov till en ansenlig miljöbelastning. Potatisbladmögelsmitta försvagar skörderesultatet såväl i fråga om kvantitet som kvalitet. Sjukdomen förstör potatisväxtens cellvävnad och minskar därmed växtens tillväxt. Smittade potatisknölar är inte bara oanvändbara, de påverkar också lagringen av potatisskörden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab