Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
5.4.2002 / LF
Principbeslutet om Finlands Östersjöprogram blir färdigt denna vår
Miljöministeriets förslag till principbeslut om Finlands skyddsprogram för Östersjön är färdigt att tas till statsrådsbehandling möjligast snabbt. Det anser ministerarbetsgruppen för Östersjön. Man strävar till att förslaget skulle behandlas av finanspolitiska ministergruppen i april och att statsrådet skulle fatta sitt principbeslut i frågan ännu denna vår.
Efter det att statsrådet fattat sitt beslut skulle miljöministeriet inleda beredningen av åtgärdsprogrammet för verkställande av principbeslutet.
Det är tänkt att skyddsprogrammet för Östersjön skulle genomföras under närmast följande 10-15 år. De investeringar som verkställandet av programmet förutsätter i Finland skulle sammanlagt kosta 300-370 miljoner euro.
Huvuddelen av detta skulle användas till att effektivera tillvaratagandet av tätorternas kväve och förbättra glesbygdens vattenskydd samt till de investeringar som är nödvändiga för att förbättra sjöfartens säkerhet och förhindrande av oljeskador. Den största årliga tilläggsposten skulle gälla lantbrukets miljöstöd.
För att åtgärda lantbrukets näringsämnesbelastning föreslås nu i skyddsprogrammet för Östersjön att det av EU delfinansierade miljöstödet till lantbruket gradvis höjs med 30,3 miljoner euro (180 miljoner mark) till år 2006.
Ministergruppen föreslår att förhöjningen genomförs under fyra år så, att tilläggsanslaget för 2003 skulle vara 7,6 miljoner euro, för 2004 skulle det vara 15,1 miljoner euro, för att 2005 höjas till 22,7 miljoner euro, och 2006 till 30,3 miljoner euro.
Enligt ministergruppens förslag skulle avtalen om specialstöd ökas och de skulle för att minska belastningen av näringsämnen på Östersjön riktas speciellt på att öka antalet skyddszoner och våtmarker samt på att effektivera bruket av gödsel och förbättra dräneringssystemen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab