Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
5.4.2002 / LF
Brist på grundstammar bromsar äppelsatsning
Satsningarna på äppel i Åboland är en god bit på väg. Räknar man med de stammar som planteras ut i vår är man uppe i 22.000 nya träd hos 16 nya odlare. Under 2003 och 2004 skall ytterligare 15.000 träd planteras. Men trots det stora antalet träd ligger man efter målsättningarna som stakades ut då Finska Hushållningssällskapets äppelprojekt inleddes år 1998.
- Det största problemet är att få fram material, vi ligger efter i både antal och tid. Vi har inte lyckats skaffa tillräckligt många grundstammar av rätt sort, inte heller önskade mängder kvistar av önskad sort att ympa in. Projektet är egentligen avslutat men det fortsätter i varje fall i väntan på mera material, säger hushållningssällskapets trädgårdskonsulent Sven Engblom.
Orsaken till problemen har han inte svårt att peka ut.
- MTT, d.v.s. Lantbrukets Forskningscentral har fått medel för att främja inhemsk äppelproduktion, framförallt genom att ta fram inhemska dvärggrundstammar. Men forskningscentralens trädgårdsenhet kan inte leverera tillräckligt mycket stammar. Vi beställde i god tid 30.000 stammar, men har fått endast 5.000.
- Man har gått ut med löften om nya, inhemska stammar, men kan i praktiken inte leva upp till det. Stammar har gått till plantskolor, där prisen är för höga för att yrkesodlarna kunde köpa därifrån. MTT har fått pengar för att trygga inhemsk äppelproduktion, men det kan inte ske genom att gynna hobbyodlingen. Kritik mot det här förfarandet är berättigat eftersom det handlar om en statlig instans, säger Engblom.
FHS äppelprojekt bygger långt på inhemska dvärggrundstammar. Då man av MTT fått endast en bråkdel av de planerade mängderna har man i stället gått in för ryska B9-dvärgstammar och utländska halvdvärgstammar som t.ex. A2 och M26 samt inhemska halvdvärgstammar av YP-sort. Man har dock löften om 10.000 MTT-stammar i år, men om de kan levereras är än så länge en öppen fråga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab