Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
8.4.2002 08:17:05 / LF
Industrin vill ha en effektivare vinbärsodling
- Avkastningen av vinbärsodlingen bör höjas, odlingen bör rationaliseras och odlingsenheterna bör bli större. Detta skulle trygga tillgången till vinbär året runt och göra prisnivån konkurrenskraftig internationellt. Tillsammans skulle dessa åtgärder göra finländska vinbär konkurrenskraftiga på den internationella marknaden.
Det säger Elisa Tikanmäki, som är odlingschef hos livsmedelsföretaget Saarioisten Säilyke Oy. Företaget Saarioinen har för närvarande odlingskontrakt med 40 vinbärsodlare. Odlingskontrakten omfattar sammanlagt 220-230 hektar. Huvuddelen av odlingarna gäller svarta vinbär.
Odlingschef Tikanmäki är kritisk till mycket inom dagens vinbärsodling. Enligt Tikanmäki begränsas möjligheterna att utvidga vinbärsodlingen och öka odlingssäkerheten av att det saknas en bra och utvecklad odlingsmodell som skulle fungera på ett kostnadsmedvetet sätt. Tikanmäki anser också att odlarkåren bör utökas med nya producenter, eftersom de gamla odlingarna allt mer fått karaktären av stödytor.
Tekniken för bekämpning av ogräs behöver också utvecklas och speciellt här krävs det enligt Tikanmäki insatser av gårdarna själva, eftersom det inte finns färdiga problemlösningar.
För många odlare är brist på vatten ett bekymmer, liksom fel begångna i fråga om gödslingen. Inte heller beskärningen är alla gånger rationell, enligt Tikanmäki, som också påpekar att växtsjukdomarna inte alltid bekämpas vid rätt tidpunkt.
Tikanmäki påpekar att hektarskördarna av vinbär de senaste åren till och med legat under 4.000 kilo. De bästa vinbärsodlarna presterade under sjutti- och åttitalet hektarskördar som i genomsnitt låg kring 8.000 kilo per hektar. Enligt Tikanmäki bör man kunna förvänta sig att odlarna når en nivå på åtminstone 5.000 kilo per hektar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab