Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
5.4.2002 / LF
EU förbjuder tillväxtantibiotika
EU-kommissionen vill förbjuda användningen av antibiotika som tillväxtbefrämjande preparat. I januari 2006 ska de sista fyra tillåtna antibiotikatillsatserna i foder vara borta från marknaden. Däremot får djur fortfarande behandlas med antibiotika i medicinskt syfte.
Antibiotiska preparat i djurfoder kan bidra till att människor med tiden blir resistenta mot antibiotikamediciner. De riskerar förlora sin verkan vid behandlingen av sjukdomar. Av den orsaken förbjöd EU redan1997 och 1998 fem foderpreparat som innehöll antibiotiska substanser som används inom humanmedicinen.
Enligt kommissionens förslag får de fyra återstående antibiotikapreparaten inte längre användas som fodertillsats efter år 2006. Det handlar om Monensin-Natrium, Salinomycin-Natrium, Avilamycin och Flavophospholipol, substanser som inte används inom humanmedicinen.
För koccidiostatika, som används inom fjäderfäproduktionen för behandling av infektioner och parasiter, gör kommissionen ett undantag. Men också här skärps föreskrifterna så, att en ny omprövning ska ske efter fyra år. Maximivärdena för rester i livsmedlen bör fastställas så, att de under inga omständigheter medför fara för vare sig människor eller djur.
Antibiotikaförbudet är en del av ett omfattande förslag i syfte att revidera och strama åt föreskrifterna för fodertillsatser inom EU. De nya reglerna omfattar tillsatspreparat som konserveringsmedel, aromatiska substanser och färgämnen, vitaminer samt övriga tillsatspreparat som t.ex. saneringsmedel för tarmfloran, samt koccidiostatika för förebyggande av fjäderfäsjukdomar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab