Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
5.4.2002 09:06:17 / Agrolink
Lagen om handel med skogsodlingsmaterial förnyas

Skogsodlingsmaterial får endast produceras av material godkänt av Kontrollcentralen för växtproduktion.Lagen om handel med skogsodlingsmaterial förnyas 1.1.2003.

Från början av nästa år får endast grundmaterial som godkänts av Kontrollcentralen för växtproduktion användas vid produktion av skogsodlingsmaterial. Enbart registrerad leverantör får producera, marknadsföra och importera skogsodlingsmaterial. Avsikten är att Republikens president stadfäster lagen om handel med skogsodlingsmaterial fredagen den 5 april.

Europeiska unionens nya direktiv för skogsodlingsmaterial förutsätter så många förändringar i den nuvarande lagstiftningen att statsrådet beslöt föreslå att en ny lag stiftas. Den nya lagen ersätter från början av nästa år den nuvarande lagen från år 1979.

Enligt den nya lagen får endast sådant grundmaterial som uppfyller kraven i lagen användas vid produktion av skogsodlingsmaterial. Godkännande av grundmaterial ansöks hos Kontrollcentralen för växtproduktion. Centralen ger också stamintyg för allt skogsodlingsmaterial som produceras av det godkända grundmaterialet.

Endast registrerade leverantörer får producera, marknadsföra och importera skogsodlingsmaterial. Dessutom bör de frö- och plantpartier av skogsträd som marknadsförs specificeras och hållas åtskiljs under alla produktionsskeden från insamling av materialet ända till leveransen till slutanvändaren. Materialets köpare bör ges enhetlig information om materialet som behövs för att kontrollera att skogsodlingsmaterialet är lämpligt för den avsedda användningen och för att dess ursprung vid behov skall kunna spåras.

Kontrollcentralen för växtproduktion övervakar att lagen efterföljs och upprätthåller register över leverantörer av skogsodlingsmaterial och godkänt grundmaterial.

Närmare information lämnas av:
regeringsråd Matti Setälä, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 3352


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab