Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
3.4.2002 10:45:06 / Agrolink
Lagen om avträdelsepension ändras

Odlare som avstått från jordbruk kan från början av april överlåta åkrar som ingår i förbindelsen om överlåtelsebegränsning även till andra än jordbrukare i huvudsyssla. Lagförändringen om detta ges republiken president för fastställande den 28 mars 2002. Ändringen i lagen påverkar inte förbindelser i enlighet med lagen om avträdelsestöd för lantbruksföretagare.

Lagen om avträdelsepension har varit i kraft sedan år 1974. Utgående från den beviljades avträdelsepension under åren 1974–1992. Lagen om avträdelsestöd för lantbruksföretagare gäller avträdelser under åren 1993–1995. Från och med år 1996 har odlare som avstått från att bedriva jordbruk understötts endast med avträdelsestöd.

Ursprungligen förutsatte rätten att få avträdelsepension att avträdaren förband sig att inte använda eller utarrendera gårdens åkrar eller ekonomibyggnader för jordbruksproduktion. Dessutom förband sig avträdaren till att inte under sex år alls överlåta åkrar.

År 1997 ändrades lagen om överlåtelsepension så att pensionstagaren fick en möjlighet att överlåta åkrar som ingick i förbindelsen eller utarrendera dem i en större utsträckning än tidigare utan att pensionen upphörde. Åkrar fick nu överlåtas eller arrenderas till jordbrukare i huvudsyssla genom arrendekontrakt som ingåtts för minst fem år. Överlåtelse ledde till minskad pension. Ändringens syfte var att stöda strukturutvecklingen inom jordbruket så att det uppstod lönsamma och livskraftiga gårdar.

De aktuella ändringarna i systemet för avträdelsestöd orsakas av ändringar i EU:s jordbrukspolitik. Förordningen om systemet för jordbrukets förtidspension upphävdes i början av år 2000. Bestämmelserna om systemet för förtidspension inkluderades i förordningen om landsbygdens utveckling. EU:s förordning om landsbygdens utveckling innehåller inte längre krav på bedrivande av jordbruk i huvudsyssla, eftersom EU syftar till att även understöda jordbruk på deltid.

Närmare information lämnas av:
äldre regeringssekreterare Katriina Pessa, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 4245


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab