Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
3.4.2002 10:44:07 / Agrolink
Skogsprogrammet visar vägen för god skogspolitik

"Det nationella skogsprogrammet 2010 har under sina två första år 2000–2001 startat förvånansvärt väl i enlighet med planerna och visar vägen för skogspolitiken under de närmaste åren”, sade jord- och skogsbruksminister Raimo Tammilehto vid skogsrådets möte 20.3. Skogsrådet godkände vid sitt möte programmets uppföljningsrapport för år 2001.

Det går mycket bra för skogsbolagen och de har fortsatt sina avverknings- och förnyelseinvesteringar i Finland, vilket betyder att avverkningar enligt principerna för hållbart skogsbruk kan öka med 5–10 miljoner kubikmeter per år fram till år 2010. Under år 2001 investerade bolagen 1,6 miljarder euro i Finland. Ett osäkerhetsmoment för skogsindustrins framtid är priset på el, som påverkas av riksdagens kommande beslut om en eventuell utökning av atomkraften.

Skogsbruks- och skogsförbättringsarbetena har ökat märkbart sedan skogsprogrammets inledande fas. Totalinvesteringarna år 2001 uppgick till 231 miljoner euro. Målsättningen är cirka 250 miljoner euro årligen. Målsättningarna i finansieringslagen för hållbart skogsbruk förverkligades bäst inom vården av ung skog, avverkning av energived och vägbyggnad. Målen för iståndsättningsdikning och skogsodling uppnåddes inte i lika stor utsträckning.

De ovanligt häftiga stormarna under hösten 2001 fällde 7 miljoner kubikmeter träd. Förnyelsen av de förstörda skogarna förutsätter en tilläggsfinansiering på drygt tre miljoner euro för att skogsprogrammets övriga nödvändiga skogsvårds- och skogsförbättringsarbeten inte skall bli lidande.

Finansieringen av vård av naturskyddsområden har ökats från 12,6 miljoner euro till 14,2 miljoner euro per år, men ökningen är liten i förhållande till behoven. Den s.k. Metso-arbetsgruppen som funderar på skyddet av mångformigheten i södra Finlands skogar lämnar sin promemoria i juni. ”Skyddet av skogarnas mångformighet i Finland hör till de främsta i Europa. Det måste skötas balanserat som en del av ett hållbart skogsbruk”, konstaterar minister Tammilehto.

Inkomsterna från rotpriset i privatskogar uppgick till 1,5 miljoner euro och största delen gick till landsbygden. På grund av den ekonomiska stagnationen var inkomsterna drygt tio procent lägre än under år 2000.

Statsrådet godkände det nationella skogsprogrammet 2010 år 1999. Enligt programmet kan avverkning i enlighet med principerna för hållbart skogsbruk ökas med cirka 15 procent fram till år 2010 och skogsvården sköts på motsvarande sätt. Användningen av energived ökas från 0,8 till 5 miljoner kubikmeter per år och man strävar till att fördubbla förädlingsgraden inom träproduktindustrin. Skogsnaturens mångformighet skyddas i enlighet med skogsbrukets miljöprogram med särskild tonvikt på skogarna i södra Finland.

Programmet leds av skogsrådet med en omfattande representation av myndigheter och intressentgrupper. Ett nytt skogsråd tillsätts för tre år i juni 2002.

Närmare information lämnas av:
avdelningschef Aarne Reunala, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 3350 biträdande avdelningschef Pentti Lähteenoja, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 3351


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab